la millor crítica fins ara

Encara que no us ho cregueu, no m’agrada l’auto-bombo. Però fa poc un amic periodista em va enviar la millor crítica de la meva novel.la, Lluny de Pequín, que he rebut fins ara. Gràcies, Albert Calls!

Em sembla que ‘Lluny de Pequín’ és una novel·la d’aquelles que sorgeixen de dins l’autor/a per arreglar ‘comptes pendents’, i per tant gaudeix, en aquest sentit, d’una força inusual en el que es troba habitualment al mercat, molt ple de peces per encàrrec i paranoies de tecnòcrates editorials.

La idea principal de fons, que és el coneixement i descobriment de Xina a través de la protagonista, una persona estrangera però alhora amb lligams d’ADN, acosta al lector a entendre el que vol dir estar tan lluny, fora, enmig d’una cultura completament diferent, pero que les circumstàncies del món actual, global i més proper que mai, converteixen en realitat del dia a dia. Hi ha, també, en la novel·la, una certa defensa de l’internacionalisme, crec entendre, que la pàtria va amb les persones i no amb els territoris.

La percepció del món de la premsa, de l’art, de la política… d’un cert ‘mainstream’, amaga, penso també, un to de crítica a la superficialitat d’aquests entorns. Crec que escrivint això hi ha una certa denúncia –sòbria, fina, però denúncia– d’aquest àmbits on hi ha excés d’ego i de mentida i punyalades. A  mi em sembla que la prota busca l’autèntic dins de si mateixa, i està allunyat d’aquesta vida social. I també li passa en les relacions amb els altres.

Narrativament, la història funciona molt bé perquè es van recollint trossos i al final tot s’encaixa, les peces deixades anar s’acoblen.
Els referents literaris i culturals hi són, però tampoc massa barrocs, molt ben posats trobo.

Al final m’ha semblat una novel·la amb un cert toc de ‘modernitat’ que reivindica l’antimodernitat, la recerca de l’autenticitat i que el que valen són les relacions entre les persones, encara que siguin de diferents cultures, més enllà d’una certa hipocresia social.

En fi, no m’enrotllo més i cadascú hi deu veure la seva. 

Serà interessant llegir el teu proper llibre, on segur que ja t’hauràs alliberat dels ‘comptes pendents’ que et deia a l’inici. Imagen

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s