Entrevista a un coach que abans no va ser yogui

“Si els teus valors xoquen amb els de l’empresa, la relació és insostenible”

(entrevista publicada a l’Emprenem del diari ARA)simon dolan

Simon Dolan es defineix  ell mateix com un Don Quijote modern, perque ell es dels que creu que el món sempre pot ser un lloc millor.  Això es deu probablement al fet d’haver nascut en una família jueva que  va sobreviure a l’Holocaust, confessa aquest expert canadenc en coaching i psicologia del treball, que actualment dirigeix la càtedra Future Work d’Esade. Catedràtic en Direcció De recursos Humans i Psicologia del Treball per la Universitat Ramon Llull, Dolan ha estat professor de la universitat de Montreal i McGill, ha treballat de consultor i és autor d’una cinquantena de llibres sobre coaching i recursos humans en el camp de la gestió. El seu darrer llibre Coaching por Valors (Lid Editorial), és una mena de guia per identificar els valors i alienar-nos amb els nostres objectius laborals, i prepara el Congrés Mundial sobre Espiritualitat a l’empresa, que se celebrarà d’aquí a un any a Barcelona.

 

En els darrers 5 anys, coincidint amb la crisi, han aparegut coachs com bolets. Qualsevol pot ser coach?

El boom del coach ve lligat a dues coses: el món és avui tan complex que la gent ja no sap qui el pot ajudar a entendre’l millor, ni tan sols la família. La gent està perduda, en l’àmbit laboral, el familiar, polític… A part, els metges no tenen temps per fer de psicòlegs, i aquests darrers estan dedicats a problemes més clínics. Hi ha un buit que ara comencen a omplir-lo els coach, un concepte que ve del món de l’esport. Els coach només tenen una tasca: ser agents de canvi. Si són bons, fan que tu et donis a tu mateix la pròpia solució. Per altra banda, el món del coaching és la selva, encara no està ben regulat, tot i que cada cop hi ha més institucions. Va passar el mateix fa temps amb la psicologia. Falten regulacions que dictin qui pot ser coach o no. A part d’això, està la naturalesa humana, molts creiem que som capaços d’ajudar l’altre, molta gent desil·lusionada amb la seva professió , que s’ha quedat sense feina veu en el coach una oportunitat de guanyar diners i d’ajudar els demés. Els que acaben de sortir d’una crisi, o superar un càncer, per exemple, ja saben tot el que cal fer en quan a  l’aspecte mèdic, però el que cal és algú que et doni força, un suport emocional..

I així va començar vostè també?

Hi ha diferents branques de coaching. Jo no exerceixo, només creo les eines.  I m’he centrat principalment en els directors d’empresa, perquè se senten sols, no poden compartir els seus sentiments i dubtes amb el seu equip, ja que ho poden interpretar com una senyal de debilitat. El coach és una persona de confiança, no li dirà al director general si ha d’acomiadar o no a algú, o a qui ha de deixar l’herència, sino que l’ajuda a veure les alternatives.

He vist grans empresaris desfogant-se i explicant els seus problemes de feina a un fill!

Doncs imagina’t que els fills tinguessin la formació adequada per fer-li veure l’equilibri de cada situació! Jo sóc dels que crec és que es pot canviar el món, potser perquè sóc fill d’una família que va patir l’holocaust jueu. De fet, el coach comença a la família. Si els pares no fan un bon treball, paga la societat! Per això ara estic més centrat en els nens. Els pares volen el millor pels seus fills però moltes vegades no tenen les eines. Jo crec que els valors són els eixos de la nostra vida, sobre tot quan estem perduts.

En això es basa el coaching de valors?

Els valors són paraules, però no valen res sino es porten a la pràctica. La coherència és el més important. Els valors són fonamentalment coses positives, només serveixen si els reconeixem i quan actuem en funció d’ells i els compartim. En una parella, com en una empresa, hi ha tres eixos de valors: els econòmics, els ètico-socials i els emocionals. Si només estàs amb la teva parella per por a quedar-se sense diners, és insostenible a llarg termini, acabaràs tenint una amant, deprimint-te o fent coses en contra dels teus valors.. El mateix passa a la feina. Si els teus valors entren en conflicte amb els de l’empresa, o els teu cap, no és sostenible, tard o d’hora acabaràs malalt!

Anima a deixar una feina, doncs?

El coach et fa veure que al final tu pagaràs les conseqüències, et fa veure el cost d’oportunitat de continuar enganxat a una feina només per un salari. No entenc com el treballador d’un banc pot quedar-se tranquil  quan el seu cap els ordenava que venguessin les preferents, quan sabien que era una estafa. Jo prefereixo que m’acomiadin. No és fàcil deixar una feina, sobretot si has de pagar la hipoteca del pis, però si hi ha coratge i ets valent, sempre hi haurà una alternativa. No sempre veiem totes les alternatives. Per exemple, els polítics quan comparen Catalunya amb Quebec no expliquen a la gent que el moviment sobiranista de Quebec va aconseguir que tot el centre financer del país es traslladés a Toronto. Els inversors volen estabilitat.

Emprendre és un valor que va en contra dels interessos de l’empresa?

Les empreses haurien de fomentar l’esperit emprenedor dins de l’empresa, estimular els treballadors  a donar solucions innovadores, a ser crítics, a donar la seva opinió, encara que sigui contrària a la de l’empresa, a ser valents. Però hi ha pocs emprenedors dins l’empresa, perquè sovint aquesta conducta es penalitza. I el treballador acabarà marxant . Això està canviant.  No tinc una bola de vidre però és obvi que en el futur el concepte de fronteres ja no tindrà sentit, ni  tampoc que el mantra d’una empresa sigui créixer, exportar més, perquè el context de creixement sostingut s’ha acabat. Passarem del paradigma del creixement al  de la col·laboració. No dones per rebre a curt termini, però saps que a llarg termini segurament tindràs algun retorn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s