L’Assumpta

Els pisos de protecció oficial del Poble Nou valien 80.000 pessetes (200 ptes al mes). Es van construir per als treballadors, davant del tren Bsrcelona-Mataró

L’Assumpta està a punt de fer 89 anys i des de l’any 36 que viu en aquesta caseta amb jardí al final de la Rambla del Poble Nou. “Sis generacions hem viscut aquí, des dels meus avis als meus besnéts. Compta”, em diu. L’he conegut mentre ecollia una ampolla de ron buida que algú havia deixat tirada entre els arbusts del seu pati. “Aquest jovent, que es passa la nit bebent coses tan fortes i després ho deixa tot brut… “.
La seva caseta amb jardí ha quedat atrapada entre la Rambla i els edificis de protecció social que es van construir als anys 50. Enlloc de tirar-la a terra, l’ajuntament va expropiar el terreny i l’immoble i la familia li paga un lloguer. “Sóc una privilegiada’, diu l’Asumpta, que es coneix a tot el barri. Per darrere nostre van passant els turistes en direcció a la platja, però ella al mar no s’hi banya perque està “asquerós, brut, el Mediterrani és el mar més brut de la Terra, ens l’hem carregat”, rondina. De tant en tant canvia al castellà i li surt un accent maño. Els seus avis eren aragonesos, immigrants, com molts veïns del Poble Nou. “Tot això eren camps, creixien tomàquets, pebrots… ‘, em diu, nostàlgica. “Tu saps cuinar?”. Li dic que no gaire i fa una ganyota, contrariada. “Doncs n’has d’aprendre. Perque s’ha daprendre tot. I si saps guisar, t’ ho agrairà la butxaca , i t’ho agrairà la panxa”, em diu. Ella, com a bona mestressa de casa, va aprendre a guisar, i de la finestra de la seva cuina surten olors que entusiasmen a tot el barri. “El meu marit em deia, com haig d’anar a un restaurant amb lo bé que guises, Assumpta”,recorda, orgullosa. “I tu, estàs emparellada?”, em pregunta. Li dic que no, que ho vaig estar vuit anys, pero que em van deixar. “Ai…no enteneu res, els joves d’ara. Ho deixeu estar dient que l’amor s’ha acabat… i a la vida s’acaben moltes coses, però l’amor, precisament, no s’acaba mai”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s